Det skal du vide om forbud mod trampoliner i boligområder
2018 har budt på mange kontroversielle nyheder; blandt andet nyheden om at man vil til at forbyde brug af trampoliner i mange boligområder. Det er et tiltag, som har mødt massiv kritik fra især børnefamilier, som stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor deres kære børn ikke må motionere og have det sjovt på den harmløse trampolin.
Alle har hørt om det nye burkaforbud, men har du også hørt om det tvivlsomme trampolin-forbud, som er ved at brede sig til mange områder rundt omkring i landet? Ellers kan du blive klogere på emnet ved at læse denne artikel, hvor vi fortæller dig alt om, hvorfor og hvor man har valgt at forbyde trampoliner. Du kan også blive klogere på, om brug af trampoliner er forbudt i dit område.
Boligforeningen af 1944 – I har 14 dage til at fjerne jeres trampoliner
”I har 14 dage til at fjerne jeres trampoliner – ellers……”
Sådan lød beskeden fra den nordjyske boligforening, som simpelthen har valgt at forbyde brug af trampoliner. Boligforeningens mange beboere modtog brevet d. 11. juni. I brevet stod der klart og tydeligt, at man havde 14 dage til at skille sig af med eventuelle trampoliner. Det blev endvidere meddelt, at det ville have strenge konsekvenser, hvis det ikke blev gjort. Konsekvensen blev først og fremmest en advarsel; efterfølgende en opsigelse. Med andre ord kunne beboerne risikere at blive smidt ud af deres hjem, hvis de ikke valgte at efterleve kravet.
Rikke Mouritsen fra Nørresundby var en af de beboere, som modtog det omtalte brev. Rikke – mor til en 12-årig pige – stod for måneder tilbage frem i medierne og ytrede sin mening om forbuddet. Det kan du læse mere om på nordjyske.dk, som har bragt et mindre interview med den kvindelige beboer.
Boligforeningen af 1944 er sidenhen havnet i en decideret shitstorm. Den massive kritik kommer ikke kun fra beboerne, men også fra andre lokale, som stiller sig kritiske over for boligforeningens måde at håndtere konflikter på. For at ophæve forbuddet har der været gang i en underskriftsindsamling, som i øvrigt har været en stor succes. Det er fortsat uvist, hvordan sagen kommer til at ende.
Gælder forbuddet også for mig?
Forbuddet mod trampoliner har foreløbigt kun berørt ganske få boligforeninger, men det er af gode grunde svært at sige, om det vil blive indført i flere boligforeninger den kommende tid. Du skal dog ikke frygte, at forbuddet gælder for dig, medmindre du har modtaget besked om forbuddet skriftligt. Man vælger typisk kun at forbyde brugen af trampoliner i områder, hvor der opleves meget støj og nysgerrige naboer. Der er for eksempel mange, som har klaget over, at hoppende børn kan kigge ind i deres have, når de befinder sig på trampolinen. Det er dog typisk udfordringer, som løses internt.
Selvom forbuddet foreløbigt ikke er blevet så udbredt, som man ellers kunne frygte, så er der mange veletablerede medier, som har valgt at sætte fokus på historien. Det gælder for eksempel tv2.dk, som har interviewet flere betydningsfulde parter i sagen. Poul Jacobsen – formand for Boligforeningen af 1944 – er en af dem, som har stået frem. Han udtaler, at de grundet mange klager har været nødt til at udsende et forbud. Dog vil han ikke komme nærmere ind på, hvor mange klager der er tale om.
Undgå forbud i din boligforening
Er du den glade indehaver af en trampolin, som dagligt bruges af dine børn og deres venner, så ønsker du næppe, at den bliver fjernet. Det er dog heller ikke noget, du skal være bange for, da man i de fleste boligområder accepterer, at børn har det sjovt udendørs. Der er ikke desto mindre en vis risiko for, at flere boligforeninger tager forbuddet til sig. For at undgå forbud i dit område kan du gøre følgende:
- Bed dine børn om at dæmpe sig og tage hensyn til naboerne
- Indgå en dialog med dine naboer (hvis de klager over et højt støjniveau)
- Hold opsyn med dine børn
- Flyt trampolinen (det kan evt. hjælpe på støjen)
Så længe man tager hensyn og tager eventuelle klager seriøst, så burde der ikke opstå en større katastrofe. Man kan trods alt løse de fleste udfordringer ved at indgå en saglig dialog.
Hvis uheldet er ude
Skulle det utænkelige ske, at din boligforening også vælger at indføre et decideret trampolin-forbud, så bør du straks reagere på det, da der er gode muligheder for at ophæve forbuddet igen. Med en ganske almindelig underskriftsindsamling kan man typisk ophæve et forbud som dette ved at indsamle underskrifter fra minimum 50 % af områdets beboere. Da de fleste mennesker ikke har noget imod, at børn leger udenfor, bør der være gode muligheder for at indsamle en masse underskrifter i løbet af kort tid. Du kan med fordel oprette en digital underskriftsindsamling, da det trods alt er nemmest og hurtigst.
I sagen om Boligforeningen af 1944 var konsekvensen af at ignorere forbuddet meget hård. Man kunne nemlig risikere at blive opsagt, hvis man ikke accepterede foreningens beslutning. Derfor kan vi naturligvis ikke anbefale, at man ignorerer et evt. forbud. Når man er en del af en boligforening, må man nødt til at acceptere foreningens regler og eventuelle forbud; dog selvfølgelig kun inden for rimelighedens grænser. Skal man gøre sig forhåbninger om at ophæve et forbud, kan det være en fordel at få juridisk hjælp.