Gode råd til når du hopper på trampolin

Det er både sjovt og sundt at hoppe på trampolinen, men desværre også farligt. Der er ifølge Ulykke Analyse Gruppen cirka 7.000 børn hvert år, der kommer til skade ved trampolin ulykker. Disse ulykker er alt fra en arm i gips til værre ulykker. Det er bare alt for mange ulykker hvert eneste år.

Sikkerhedsstyrelsen (Sik.dk), Børneulykkesfonden (Børneulykkesfonden.dk) og forbrugerrådet Tænk (Taenk.dk) har sammen lanceret kampagnen ”Hop med hovedet”. Hop med hovedet sætter fokus på børns adfærd på trampolinen og hjælper med at forebygge ulykker.

Se den sjove video fra kampagnen ”Hop med hovedet”

De 5 gode råd for at undgå trampolin ulykker

 • Hop altid én ad gangen
 • Brug sikkerhedsnet
 • Slå aldrig saltomortaler
 • Børn under seks år skal have en voksen til opsyn
 • Husk at sikkerhedstjekke trampolinen jævnligt.

1. Hop altid én ad gangen

Det kan være svært at overholde alle 5 regler til punkt og prikke. Det er nemlig mindre sjovt at hoppe alene. Ofte er det sjove ved at hoppe på trampolin, at man samtidig leger med vennerne. Så skal du absolut hoppe flere ad gangen, så lad være med at overdrive med antallet af personen. Hvis du skal hoppe med andre, så gør det med folk på egen størrelse. Det er nemlig langt farligere at hoppe sammen med en tung voksen, da barnet rent ud sagt bliver skudt op i luften.

2. Brug sikkerhedsnet

Her er der altså ingen undskyldninger. Det bliver ikke mindre sjovt at hoppe fordi der er et sikkerhedsnet. Hvis du absolut ikke kan undvære den ekstra plads, så kan du købe et sikkerhedsnet, der sidder på yderkanten.

Der er selvfølgelig en vis forskel på, hvor vigtigt sikkerhedsnettet er. Helt små børn kan komme alvorligt til skade, hvis de flyver ud over kanten, hvor teenagers nok kan håndtere det bedre. Derfor anbefaler vi dig at overveje børnenes alder. Hvis de er helt små, så må du for guds skyld ikke undvære sikkerhedsnettet, læs mere her.

En anden ting, du bør have med i overvejelserne. Er trampolinen på ben eller nedgravet. Hvis trampolinen er på ben, så er der et stykke at falde ned. Hvis den er nedgravet så er faldet mindre.

3. Slå aldrig saltomortaler

Det kan være farligt at slå saltomortaler, det samme gælder også andre vilde tricks. Det kan godt være at det er vildt sjovt, men det er det ikke hvis du kommer til skade. Du kan risikere at komme slemt til skade med din nakke og ryg.

Skal du absolut slå saltomortaler, så er det vigtigt at du ved, hvad du laver. Samtidig er det en god hovedregel at have en anden til at holde opsyn, hvis der nu skulle ske en ulykke.

4. Børn under seks år skal have en voksen til at holde opsyn

Den her regel skal bare overholdes. Det er som forælder din opgave, at dit barn ikke hopper. Derfor er det vigtigt at du ikke lader små børn under seks år hoppe uden opsyn. Især hvis der er flere børn, så kan det ende helt galt. Små børn har det med at lege vildt og hoppe omkring, samtidig er de ikke lige så god til at styre deres hop. Hvis de først hopper ud over trampolinen kan det ende galt, da de ikke lander lige så godt og fordi der er langt ned for dem. Men overholder du vores gode råd om sikkerhedsnettet, så er du godt dækket ind på denne front.

Sæt nogen klare regler for hvordan dit barn må hoppe og fortæl barnet om, hvorfor det kan være farligt at hoppe.

5. Husk at sikkerhedstjekke trampolinen jævnligt

Det sidste gode råd er at sikkerhedstjekke trampolinen jævnligt. Det er som forælder vigtigt at du holder øje med at trampolinen er i god strand, så ingen risikere at komme til skade. Har trampolinen stået længe, skal du måske lige tjekke den efter inden der bliver hoppet vildt på den.

Dette skal du tjekke

 • Tjek om sikkerhedsnettet er monteret ordentligt
 • Tjek om kantpuden sidder ordentligt
 • Tjek at der ikke er huller
 • Tjek at skruer og fjedre sidder rigtigt
 • Tjek at benene ikke sidder løse eller står skævt
 • Sidst men ikke mindst, tjek at omgivelserne er gode. At der ikke ligger en masse ting omkring, som kan gøre ondt at ramme.

Du kan læse mere om at hoppe sikkert på børneulykkesfonden.dk

Populære artikler:

Trampolin guide

View more

Nedgravning

View more

BERG

View more